Varné desky jsou v dnešní době velmi populární a v českých kuchyních postupně nahrazují tradiční sporáky. Jejich úspěch samozřejmě není náhodný. Může za to především to, jak oblíbené a vyhledávané jsou vestavné spotřebiče. Koneckonců téměř v každé moderní kuchyni najdeme minimálně jeden takový spotřebič.

Typy varných desek

Varné desky se dají rozdělit na plynové, indukční a sklokeramické. Jednotlivé typy mají své výhody i nevýhody. Plynové desky vynikají například tím, že umožňují téměř okamžitou regulaci ohřevu. Navíc jejich pořizovací cena je obvykle nižší v porovnání s dalšími typy. Vyžadují však plynovou přípojku a často jsou náročnější na údržbu a čištění.

Indukční varné desky, jak už samotný název napovídá, fungují na principu elektromagnetické indukce. Tím pádem se nezahřívá samotná deska, ale nýbrž nádoba, která je položena na ní. Za to může cívka, která je umístěna v plotýnce a v momentě, kdy je napájena střídavým elektrickým proudem, tak začne vytvářet magnetické pole. Indukční desky platí za ty neúspornější. Jedním z mínusů je ovšem jejich pořizovací cena, která je zhruba od pěti tisíc korun nahoru. Navíc si na nich neuvaříte, pokud nevlastníte feromagnetické nádobí.

U sklokeramických varných desek se teplo vytváří pomocí spirály, která postupně nahřeje varnou desku a samotnou nádobu. Jsou cenově dostupnější než indukční desky. Nejlevnější modely stojí přibližně tři a půl tisíce korun. Oproti tomu však mají vyšší spotřebu elektrické energie.

Slovo závěrem

Na začátku článku jsme řekli, že úspěch varných desek není náhodný. Vestavné spotřebiče jsou v posledních letech zkrátka v módě a vytlačují spotřebiče klasické a volné stojící. Je možné, že se tento trend v následujících letech obrátí, ale nedá se to úplně předpokládat. A to ani přes fakt, že jejich pořizovací cena je o něco vyšší.