Grilování by se s drobnou nadsázkou dalo označit za naši národní disciplínu. Příprava potravin nad ohněm je stejně stará jako samo lidstvo. A je dobře, že se tento způsob přípravy zachoval. Je skvělé, že nad ohněm se dá připravovat nejen maso, ačkoliv to se na grilovačkách nejčastěji objevuje, ale také pečivo, zelenina, sýry, a dokonce i ovoce. Zkrátka všechny dobroty. V dnešním článku se podíváme na nejrůznější pomůcky a vychytávky ke grilování.

Grily

Základem je samozřejmě gril, popřípadě alespoň nějaké to ohniště, když například opékáme buřty, nebo připravujeme nějakou dobrotu v kotlíku. Grily v zásadě rozdělujeme na plynové, elektrické a na dřevěné uhlí. Samozřejmě, že grily by se daly rozdělit i podle rozměrů, potažmo podle použitého materiálu. Máme rovněž grily s udírnou, a tak dále. Je toho zkrátka dost.

Udírny

Udírny už zde byly jednou zmíněny, respektive zde padla zmínka o grilech s udírnou. Řada lidí však raději sáhne po grilu bez udírny a po samostatné udírně. Možná to tak někomu z vás nepřijde, ale uzení je poměrně zdlouhavý a náročný proces. Stačí jedna malá chybička a výsledek několika hodinového úsilí přijde rázem vniveč. Leckdo se do toho tedy raději nepouští.

Další náčiní

Obracečky, nejrůznější grilovací kleště, stojany na ryby, teploměry a tepelné sondy či grilovací stříkačky na marinádu. Grilovacího náčiní je opravdu hodně. Na grilu se dá připravit prakticky cokoliv, a tak není divu, že si bez větších obtíží pořídíte třeba i grilovací kámen na pizzu. Bez spousty náčiní se úplně v pohodě obejdete, ačkoliv je pravda, že obracečky a kleště přijdou rozhodně vhod.

Znovu opakujeme, že grilování je ve své podstatě naší národní disciplínou. A právě proto jsme se tomuto tématu museli alespoň letmo věnovat. Taky už se nemůžete dočkat, až bude zase léto?